Joni Lappalainen Ympäristöyliherkkien äänenkantaja

Ei Amerikka, vaan Trump ensin

Amerikka ensin. Tehtaat ja työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin. Osta amerikkalaista, luo työpaikka amerikkalaiselle. Ilmastonmuutos on soopaa, Yhdysvallat irti ilmastosopimuksesta. Liian kauan Yhdysvallat on välittänyt muista maista, nyt on aika sulkea rajamme ja palauttaa rikkaudet kotiin. Muun muassa näillä perusteluilla hän tuli valituksi Yhdysvaltain Presidentiksi. Mutta miksi hän toimii tällä tavoin?

 

Trump ei ole poliitikko. Hän on kuin Yhdysvaltain oma Juha Sipilä tai Anne Berner, jotka siirtyivät vailla minkäänlaista poliittista kokemusta yritysmaailman johtajanpöydän ja miljoonien taloustilin takaa verovaroin toimivan valtion piikkipaikoille. Nyt he kaikki vastaavat meidän arkipäivistämme.

 

Mistä kehitin tällaisen vertauksen? Sipilän Katera Steel-, Terrafame-, sote- ja sananvapauskohut, Bernerin toiminta Finavian suhteen sekä tuorein liikenneverkkoselvitys, Trumpin Meksikon muuri sekä tahto alasajaa miljoonien ihmisten sairausvakuutuksen tarjonnut ObamaCare. Ja kun puhun miljoonista, tarkoitan 24 miljoonaa. Niin moni menettää jälleen pian vastikään saamansa sairausvakuutuksen. Yhdysvallat, tuo yksityisten sairausvakuutuksien ihmemaa. Näitä kaikkia yhdistää niiden takana tuoksuva liikevoitto. Mutta mikä muu? Myös se tekijä, ettei yhdelläkään heistä ole hajuakaan miten viedä aiheuttamansa kohut inhimillisesti loppuun saakka. Saati sitten mitä kehittää alasajamansa järjestelmän tilalle. Demokratiassa kun politiikka on erinomainen keino muuttaa yhteiskunnan rakenteita. Se miten ne muuttuvat on Trumpille, Sipilälle ja Bernerille loppujen lopuksi yhdentekevää. Siis siihen saakka, kunnes ne tuottavat voittoa yksityiselle sektorille.

 

Miksi ihmeessä siis arkipäiväiset taviskansalaisen kysymykset tosiasiassa kiinnostaisivat Trumpia? Hänhän korosti jo virkaanastujaispuheessaan palauttavansa Yhdysvallat entiseensä. Huom, palauttavansa. Hän ei siis ole tyytyväinen nykyisyyteen, saati sitten tavoittele vihreää, ilmastopuhdasta tulevaisuutta. Sen takiahan hän tuomitsee ilmastonmuutoksen olemassaolon, ja aikookin perustaa maahan lukemattomia hiilipohjaisia tehtaita vain pönkittääkseen egoansa. Ja tietysti lompakkoaan. Edullista, mutta tuottaa taatusti dollareita. Mutta entäs se eettisyys? No ei todellakaan eettistä, mutta ei Trump siitä välitäkään. Draamataidoillaan hän saattaisi tosin tienata itselleen lisätiliä myös Hollywoodissa, niin pokkana hän on kertonut tuottavansa työpaikkoja kaikille yhdysvaltalaisille.

 

Anne Berneriin vielä palatakseni sen verran, että hänhän on kotimaassa jo ehtinyt ilmoittamaan ettei pyri jatkokaudelle Eduskuntaan. Hän muuttaa ministerinä asian sieltä ja toisen tuolta, palaten sitten liike-elämään nauttimaan itselleen edullisista päätöksistä. On hyvin mahdollista, ettei Trumpkaan pyri neljän vuoden jälkeen jatkamaan Presidenttinä. Ei ainakaan, jos hän tekee Bernerit Atlantin toisella puolella. Vain huomattavasti isommassa mittaluokassa.

 

So, let’s make America (business life) great again, shall we?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat